Βιομηχανική ελαιουργία

Τύπος: Βιβλίο
Συγγραφέας:
Εκδόσεις: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
- Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2007
- Σελίδες: 23
- ISBN-13: 978-960-244-105-3
- Διαθεσιμότητα: **Αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε 2-4 ημέρες και εφόσον υπάρχει στον εκδότη
αρχική τιμή: 10.00 € τιμή βιβλιοχώρας: 10.00  
Η μικρή αυτή μελέτη αποτελεί καρπό του ερευνητικού προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, και επικεντρώνεται τόσο την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου, όπως εφαρμοζόταν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όσο και στην εξέλιξη που επέφερε η εκμηχάνιση της διαδικασίας. Στο προβιομηχανικό ελαιουργείο διακρίνονταν τρία βασικά στάδια παραγωγής: η σύνθλιψη, δηλ. η μετατροπή του ελαιόκαρπου σε ελαιοπολτό με την προσθήκη και νερού· η συμπίεση, δηλ. η εξαγωγή του ελαιόλαδου· ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. Το κείμενο σε συνδυασμό με τα αναλυτικά σχέδια, περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του πιεστηρίου με τις μυλόπετρες, καθώς και τις αλλαγές που επήλθαν με τη μηχανοποίηση της διαδικασίας. Το υδραυλικό πιεστήριο που απαιτούσε μεγάλες ποσότητες νερού για την κίνησή του, αντικαταστάθηκε τελικά από τη μηχανή του De Laval, η οποία με την ένταξή της στο ελαιουργείο, βελτίωσε ουσιαστικά τον χρόνο παραγωγής.
ISBN13: 978-960-244-105-3
Συγγραφέας: Πλυτάς, Αντώνης
Εκδότης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2007
Σελίδες: 23
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα: 22χ22
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Βάρος: 124 γραμμάρια
Είδος: Βιβλίο